Аноскопія

Діагностика відбувається за допомогою спеціального інструменту, який називається аноскоп.

Аноскоп дозволяє провести дослідження анального каналу, наприклад, щоб діагностувати геморой на ранній стадії.

 

Зовні аноскоп схожий на більш відомий прилад, ректоскоп, але при цьому він коротший ректоскопу. Це така довгаста трубка довжиною не більше, ніж 10 сантиметрів, одне півколо якого скошене для прицільного огляду стінок анального каналу і виконання операцій. Він забезпечений джерелами світла, щоб досліджувана область добре проглядалася лікарем.

Навіщо проводиться аноскопія:

Завдяки даному способу діагностування проктолог може побачити всілякі патології, які неможливо визначити без візуального огляду за допомогою аноскопа.

Аноскопія допомагає в діагностиці таких захворювань, як:

  • свищі;
  • внутрішній геморой
  • анальні тріщини;
  • внутрішнє запалення;
  • збільшення сосочків;
  • склепи;
  • всілякі новоутворення;
  • кондиломи;
  • поліпи і т.д.

Завдяки цій процедурі з’являється можливість перевірити стан гемороїдальних вузлів.

Основні показання до проведення діагностики:
  • печіння;
  • дискомфорт;
  • біль;
  • патологічні виділення;
  • випадання гемороїдальних вузлів;
  • анальний свербіж;
  • тривалі діареї та інші розлади роботи кишечника.

Якщо у пацієнта спостерігається один з цих симптомів, то лікар-проктолог призначає аноскопію

Аноскопія протипоказана при:

У той же час існує ряд протипоказань що до проведення аноскопії. Дана процедура не проводиться, якщо у пацієнта спостерігається одна з таких патологій, як:

  • звуження просвіту прямої кишки;
  • парапроктит в гострій формі;
  • анальна тріщина зі спазмом сфінктера;
  • стенозуючі пухлини.

Також причиною скасування аноскопії може стати запалення аноректальної області. Поведінка дослідження стає можливою після купірування запальних процесів.

Як проходить аноскопія?

Дане дослідження не відноситься до хворобливих.

Для більшості пацієнтів це неприємна процедура. Сам по собі візит до проктолога дуже делікатне питання, але проведення аноскопії дозволить виявити хвороби на ранніх стадіях, що позбавить від ще більш неприємних процедур в майбутньому.

Метод аноскопії ефективний і абсолютно безпечний. Метод також не вимагає тривалої підготовки.

Досить провести очищення кишечника готовою аптечною мікроклізмою об’ємом від 120 до 150 мл, наприклад ЕНЕМА, Фліт, Нормакол і інші за 1,5-2 години до огляду.

При самій процедурі аноскоп вводиться в анальний отвір. Маніпуляція здійснюється таким чином, що це не завдає болю.

Триває процедура не більше 5 хвилин.

Ректороманоскопія

Метод медичної діагностики, при якому проводиться візуальний огляд слизової оболонки прямої кишки і в деяких випадках дистальних відділів сигмовидної кишки.

Як проводиться? 

Дослідження здійснюється за допомогою спеціального приладу – ректороманоскопа. Він являє собою трубку, яка містить в собі освітлювальний прилад і пристрій подачі повітря. Повітрям роздувається порожнина прямої кишки, потім система подачі повітря від’єднується і встановлюється окуляр.

Ректороманоскопія дозволяє візуально оцінити внутрішню поверхню прямої і дистальної третини сигмоподібної кишки до рівня 20-25 см від заднього проходу.

При вмілому виконанні ректоскопія безболісна або мало болюча і не вимагає попередньої анестезії.

Навіщо проводиться? 

Дана процедура використовується для виявлення різних новоутворень прямої кишки, крім візуального спостереження найчастіше є можливість взяття біопсії підозрілої ділянки стінки прямої кишки.

Протипоказань до огляду кишки через ректоскоп практично немає. Однак при деяких станах і захворюваннях (профузна кровотеча з кишки, звуження її просвіту вродженого або набутого характеру, гострі запальні захворювання анального каналу та черевної порожнини, гостра тріщина анального каналу) дослідження слід відкласти на деякий час.

Найбільшу цінність ректороманоскопія має не стільки для виявлення проблеми, а для визначення чіткого відстані до патологічного процесу, що в свою чергу відбивається на тактиці подальшого лікування.

Сигмоскопія

Метод діагностики в проктології, що дозволяє проводити як ранній скринінг патології лівих відділів товстої кишки, так і виконання ендоскопічних операцій в цій зоні.

Як проводиться? 

Огляд проводиться на глибину до 60 см, тобто практично всіх лівих відділів товстої кишки.

Сигмоскопія виконується за допомогою гнучкого сигмоскопа з HD камерою.При бажанні – пацієнт може спостерігати за ходом дослідження на екрані, задавати питання, слухати коментарі лікаря.

Дослідження не є болючим і не вимагає додаткового знеболення. Найчастіше займає близько 5-7 хвилин.

Навіщо проводиться? 

Увагу саме до лівих відділів товстої кишки пов’язане зі значною часткою безсимптомного перебігу онкологічних патологій цих відділів і появи симптоматики лише в запущених стадіях, на відміну від правих відділів товстої кишки, де новоутворення навіть на раніше стадії найчастіше дають виражену клінічну картину.

Підготовка до сигмоскопії?

Підготовка до сигмоскопії проводиться напередодні дослідження, вдома, і включає в себе прийом препаратів, які повністю очищають товстий кишечник.

План підготовки найчастіше індивідуальний, і підбирається з урахуванням оптимальних параметрів для кожного конкретного пацієнта. При необхідності сигмоскопії лікар призначить дату і час, а також план підготовки.

Відповідно до критеріїв онкологічного скринінгу товстої кишки, з рекомендаціями Європейського Товариства колопроктологія перша сигмоскопія виконується по досягненню пацієнтом віку 40 років, і рекомендується до виконання навіть при відсутності скарг!